sobota, 1 grudnia 2012

Niekosmetycznie czyli kebab po domowemu.

Cześć !

Dzisiaj niekosmetycznie czyli mój kebab po domowemu. Taka mała odskocznia od kosmetyków bo przecież człowiek nie żyje samymi kosmetykami.



Kebab – potrawa kuchni orientalnej. Określenie obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy (m.in. iskender kebab, adana kebabı czy şiş kebabı) i nie jest jednoznaczne. W Polsce słowo kebab oznacza zazwyczaj döner kebap (po turecku ‘obracające się pieczone mięso’), czyli danie kuchni tureckiej w postaci baraniny (może być to również mięso cielęce lub drobiowe, nigdy wieprzowe) skrawanej z pionowego rożna z surówką i owczym serem, współcześnie przekształcone w danie typu fast food, podawane w przaśnym chlebiepicie lub bułce z surówką warzywną oraz różnymi sosami – łagodnymi lub ostrymi.



Potrawa Kebab jest znana chyba w każdym zakątku świata. Jadałam go w wielu krajach. 
Również próbowałam tego oryginalnego czyli kebab Turecki w Istambule i powiem szczerze, że nie za bardzo mi zasmakował. A to psikus... :) 
Najbardziej zasmakował mi Holenderski. Mogłabym jeść go tonami, niestety rzadko mi się zdarza go jeść, gdyż mieszkam w Polsce. 
Natomiast Polskie kebaby niestety nie są tak dobre, często w fast foodach oszukują nas mówiąc , że jest 100 % baraniny a tak naprawdę dostajemy mieszankę różnych mięs ;/ A wszystko jest polane dziwnymi sosami. A poza tym w większości barów typu fast food składniki nie są pierwszej świeżości.

Niestety w Polsce trudno znaleźć baraninę dlatego dodaję do kebaba pierś z kurczaka.

Lubię przygotowywać te danie, gdyż nie wymaga dużo wysiłku i jest szybkie w przygotowaniu. I wiem co jest w środku ;))


Będzie nam potrzebne :
- pierś z kurczaka + przyprawa do kebaba/ gyrosa
- warzywa wedle Waszego uznania
- placki tortilla lub bułka



Kroimy warzywa. Dobór zależy od waszych inwencji. Ja postawiłam na klasykę, czyli sałata (lodowa), pomidor i ogórek. Można bardziej poszaleć dodając np. cebule, kapustę białą czy czerwoną itp.


Piersi z kruczka kroimy oraz doprawiamy przyprawą do kebaba lub gyrosa. Następnie smażymy.


Warzywa, kurczak oraz sos ( ja wybrałam czosnkowy, niestety kupny) zawijamy w tortille. 

Prawda, że proste ?

Miłego popołudnia ;*

22 komentarze

  1. uwielbiam! też robię sobie w domu czasem swojskie kebaby, daję czasem kapustę pekińską i oliwki, ale nie każdy lubi;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety oliwek nie cierpię :) Ale z to pekińską uwielbiam ;)

      Usuń
  2. wygląda smakowicie! :) chyba zaraz pójdę do kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prościutto pyszniutto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobry kebab nie jest zły :) ja mam ulubioną 'budkę' na mieścię prowadzoną przez dwóch Arabów i mają tam drugiego najlepszego kebaba jakiego jadłam ;) Pierwszy to bezapelacyjnie kebab z baraniną w Kebab Kingu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno nie robiłam, ale tak mi smaka narobiłaś że w poniedziałek kupię składniki i zrobię ahhhhhhhhhhhhhhhh

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowici wygląda :) Aż się głodna zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. oo dzisiaj również robiłam sobie takiego kebaba :D

    OdpowiedzUsuń
  8. W sumie to miałam skomentować przy pierwszej wizycie, ale byłam akurat po obiedzie (jak człowiek najedzony, to wiadomo!)... ;-) Tak sobie myślę, że mogłabym zrobić takiego kebaba mojemu mężczyźnie, bo on uwielbia jeść niezdrowe rzeczy. Pokazałam mu zdjęcie z tego wpisu i nawet się zgodził. ;-)

    Mam tylko pytanie: gdzie kupujesz tortille? A może polecasz jakieś? Moi rodzice dorwali kiedyś opakowanie w Realu, ale smakowały strasznie sztucznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie tam niezdrowe ? ;) Tortille kupuje w Biedronce jest nawet nawet ale szału nie ma. W Polsce jeszcze nie znalazłam dobrej gotowej tortilli. Chyba zacznę robić ją sama... Cieszę się że zainteresowałam Cie moim kebabem ;)

      Usuń
  9. Niezdrowe, bo kebaby kupowane w budkach do zdrowych nie należą. ;-) A mój mężczyzna jada przeważnie takie...

    Dzięki za cynk, spróbuję więc tych biedronkowych. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dobrze masz rację :) Ale domowa wersja jest znacznie zdrowsza ;)

      Usuń
    2. Dlatego też się na nią skusiłam. :-)

      Usuń
  10. uwielbiam kebaba i często robię (szybko i smacznie) ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Az się głodna zrobiłam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O super :) W tym tygodniu muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ apetyczny! :D Jak możesz mi to robić?:D Mam w planach zdrowe odżywianie się ^^

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz. Na pewno odwdzięczę się tym samym.
:*

© Patishq Blog
Maira Gall